Kolik peněz jste ochotni investovat do svatebního fotografa?

Včera jsem na Instagramu spustila anketu. Tématem bylo, kolik peněz jste ochotni investovat do svatebního fotografa. Anketa se dostala k 566 lidem a 134 lidiček zahlasovalo. 

 
anketa.jpg

Kolik stojí svatební fotograf a kolik by stát měl? Článků k tomuto tématu je napsáno opravdu hodně. Chtěla jsem to sesumírovat nejen pro Vás, ale taky tak trošku pro mě. 

Co se týče mě, mám dva balíčky, kde stihnu nafotit celý svatební den. Jeden je osmihodinový a druhý je na dvanáct hodin. Takže celý den od příprav po tanec zvládnu (když to pěkně naplánujem) nafotít od 22–27 tisíc korun. Mohla bych tedy nafotit svatbu více jak půlce hlasovaným. To není špatný číslo. Ale půlce půlky už jsem jí nafotila. :D

A teď si to trošku propočtem. Na začátek chci říct, že nemám nic proti fotografům a jejich cenám. Najdou si své zákazníky a ve výsledku budou všichni spokojený. Mě focení baví, a to moc. Ale přeci jen je to práce, a ne nějaký druh charity. Se šíleně rostoucí konkurencí a dostupností jak techniky, tak třeba workshopů, je těžké cenu nastavit beze strachu, že Vás zválcuje konkurence. 

Tak začněme pěkně od začátku. Svatební sezóna trvá od konce března (když to dobře šlape) do konce října (když to dobře šlape). Takže pokud jste hodně šikovný workoholik, můžete se dostat třeba na 50 svateb za rok. Ale ruku na srdce, tohle číslo je tak trošku utopie. Zaprvé, fotografů je opravdu mraky. Za druhé, každý nemůže jet nonstop víkendy od března do října. Pátek sobota svatba a týden edit. Aby moje práce za něco stála a já neměla co týden migrénu, fotím průměrně 25 svateb za rok. Možná by to mohlo být až 35, abych to hezky pěkně s čistým svědomím zvládla.

 

Teď Vám povím, co mě to všechno stojí. 

Začněme foto výbavou. Momentálně jsem na 250 000,-. Dva foťáčky, několik objektivů, blesk, karty,… Bohužel, foto výbavu je jednou za čas nutný obměnit, abyste trošku drželi krok s dobou. Když budeme kupovat nové vybavení co 4 roky, musíme si každý rok dát stranou 62 500,-.

Pak tu máme hardware na úpravu fotek. Počítač a příslušenství, monitor, zálohovací disky. Také věci, co Vám ulehčí práci (např. Loupedeck), notebook na cesty, který má slušný výkon, aby to trošku odsejpalo. Takže to jsme na dalších 250 000,- děleno 4 roky, je zasejc 62 500,-. 

A to musíme doufat, že se nic nerozbije. A pokud jo, jsou to desetitisíce jen to hvízdne.

Další věcí jsou programy. Já mám kompletní balíček od Adobe. Ten vyjde ročně na 726€ což je skoro 20 000,-. Další programy, které používám vyjdou ročně na dalších 5 000,-. Celkem tedy 25 000,-.

Sociální a zdravotní je cca 3 500,- měsíčně. Což dělá něco okolo 42 000,- ročně. 

Dál tu máme neustálou potřebu zdokonalovat se. Takže ročně můžeme investovat i víc jak 10 000,- do dalšího rozvoje. Kurzy, knihy, workshopy… 

Svatby jdou fotit těžko, když nemáte auto. Já pořídila ojetou dvojkovou oktávečku za 180 000,-. Se správným zacházením a přítelem co dělá ve Škodovce, Vám vydrží i osm let. Takže si musíte ročně dávat stranou alespoň 50 000,- na menší opravy a za osm let i na koupi něčeho podobného. Jako ráda bych RS6, ale to bych musela dělat úplně jinou práci. :D

Pak tu máme měsíční výdaje, bez který se neobejdeme. Je to například nájem nebo hypotéka, jídlo, telefon a internet, havarijní a povinné ručení, cestování, oblečení, hygiena, zábava, spoření, provoz domu… To nám může udělat něco okolo 35 000,- měsíčně. Což je 420 000,- ročně. 

Mohla bych k tomu připsat výdaje za našeho pejska nebo za dětičky, ale to necháme na jindy.

Neříkám, že to tak má každý a neříkám, že jsem se nemohla přepočítat. Ale takhle mi to vychází celkem na 672 000,- ročně. 

A teď se mrkneme na ceny za svatby za celý den. Podle anketky, se všem nejvíce líbila varianta A tedy 15–18 tisíc korun. Budeme pozitivní a vezmeme si tu vyšší hranici. 18 000,- mínus náklady na balíček (3 000,-) a 25 svateb ročně. To dělá 375 000,- za rok. Ups. 

A teď, jak to (ne)vychází mně. Za celodenní fotografování se cena pohybuje od 22 do 27 tisíc korun. Mám i balíček Komplet, který obsahuje navíc předsvatební focení, Instax, fotoknihu. Ten je za 38 000,-. Takže, kdyby to dobře klapalo a všichni chtěli balíčky na celý den, průměrně bych si za svatbu účtovala 28 000,-. Mínus náklady za dopravu, Instax, dárkové balení, zásilkovna… To jsme na 25 000,-. Krát 25 svateb ročně dělá 650 000,-. Au. Tak to jde zvládnout, jen když jste na to dva. Pak můžete možná jet na jednu dovču nebo koupit dárky k Vánocům nebo se postarat o někoho z rodiny, kdo nedej bože onemocní. No nic moc na vše, co byste chtěli anebo potřebovali.  

Jiné zakázky během roku a učení fotky a animace v ZUŠ mi naštěstí pokryje moje náklady a nemusím si hlídat každou korunu. Aby to tak ale bylo, musím se vážně ohánět. Vše je za cenu celoročního makání a půl roku bez víkendů. Jasně můžu si udělat volno kdykoli v týdnu, to je pecka, ale kdo z rodiny nebo přátel se ke mně přidá. Davídek se mnou občas na svatby jezdí a v neděli si uděláme po cestě domu malej vejlet. Asi taky díky tomu se to dá zvládnout.  Tenhle článek dopisuju v jednu ráno, a ještě mě čeká protřídit jednu svatbičku. Davídek dopracoval v 11 večer a v pět vstává do práce. Juch.

No doufám, že to dává smysl. Píšu to proto, že spousta lidí si třeba neumí představit, co za tím všechno je. Najdete určitě fotografa za míň peněz, který svou práci dělá dobře, ale buď se musí hodně ohánět jinde nebo je to začátečník (taky jsem měla celý den za 18 000,-). Pak se třeba dva roky nezastaví a když to vydrží, může se to přehoupnout a dostat se výš a nebýt v mínisu nebo prostě skončí, protože to dál neutáhne. Taky možná naštvu někoho, kdo si z celýho článku vyčte, že mám za den 27 000,-. Moudří pochopí, že to tak není a s ostatními nic nenadělám. 

Závěrem bych chtěla říct, ať si svého fotografa vybíráte pečlivě. Na cenu nekoukejte jako na hlavní parametr. Nejhorší je na svatbě (a taky po ní), když zjistíte, že Vám fotograf naprosto nesedí a fotky se Vám vlastně nelíbí. To může být i těch 15 000,- opravdu velká suma za něco, co nechcete a co si neužijete. 

Budu ráda za postřehy a třeba i za připomínky, kdybych na něco zapomněla. :))

Mějte se krásně!